ΤΟ ΑΤΕΛΙΕ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΠΑ

ΤΟ ΑΤΕΛΙΕ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΠΑ

Το εργαστήριο του Βαγγέλη Παππά εδρεύει στην Καλλίπολη του Πειραιά. Εκεί εργάζεται και πειραματίζεται άοκνα πάνω στη τέχνη του, δημιουργώντας έργα τέχνης, πολλά εκ των οποίων σήμερα κοσμούν ιδιωτικές συλλογές σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον ίδιο χώρο, ο Βαγγέλης Παππάς δέχεται επιλεγμένους σπουδαστές, οι οποίοι εργάζονται μαζί του, μαθητεύουν κοντά του, με άξονα τις βασικές αρχές του έργου του, και ζούνε από πολύ κοντά τις μυστικές εξελίξεις ενός έργου τέχνης μέσα από τα ίδια του τα χέρια. Η επιλογή των σπουδαστών είναι αυστηρή, και πραγματοποιείται με την μεταφορά ενός φακέλου με έργα των υποψήφιων σπουδαστών και με μια αναλυτική συζήτηση για να κρίνει ο δάσκαλος αν τυχόν όντως ο σπουδαστής εμφορείται από φιλοπεριέργεια, πάθος και πραγματικό ταλέντο.

Η λογική του εργαστηρίου του Βαγγέλη Παππά δεν απέχει ιδιαίτερα από τις αρχές των μεσαιωνικών και αναγεννησιακών εργαστηρίων, αλλά πάντα με σύγχρονους όρους. Η παρουσία του μαθητή μέσα σε αυτά, η εμπειρία που απολαμβάνει αλλά και η συμμετοχή του στην ολοκλήρωση ενός έργου του διδασκάλου, είτε στα αρχικά στάδια, μέσα από πλήθος τεχνικών, είτε σε πιο ώριμο στάδιο, τον εντάσσει στο ρεύμα εκείνων των σπουδαστών της ιστορίας που κατάφεραν ν’ αυτονομηθούν μέσα από ουσιαστικές διαδικασίες μαθητείας και ν’ αναπτύξουν την προσωπικότητά τους εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις και την καλλιτεχνική τους πρωτοβουλία.

Στον ίδιο χώρο, ο Βαγγέλης Παππάς διδάσκει την θεωρία της τέχνης, μέσα από τα πιο σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, και διαθέτει το απαραίτητο υλικό (προτομές και αγάλματα) για να επαναπροσδιορίζει στους σπουδαστές του τις κλασικές αξίες του μέτρου και της αρμονίας, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο στο υλικό αυτό μπορεί να μαθητεύσει και κάποιος άλλος σπουδαστής που ο Βαγγέλης Παππάς θα κρίνει πως διαθέτει εξαιρετικό ταλέντο και θα θελήσει να τον αναλάβει στα πρώτα του βήματα.

Επιπλέον στο εργαστήριο του Βαγγέλη Παππά εκτάκτως θα παραδίδονται διαλέξεις πάνω στην Ιστορία της τέχνης, όπως επίσης και έκτακτα μαθήματα γυμνού μοντέλου για τους σπουδαστές του, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των ανωτέρω έσω – εργαστηριακών πειραματισμών.